Když webdesignéři rybaří

Internet se dá přirovnat k moři. Je plné ryb (zákazníků) a rybářů (webdesignérů). Tak říká Plaváček a mnoho dalších webdesignérů.

Pokusil jsem se proto přirovnat několik různých typů webdesignérů k rybářům.

Pulec

Na prut mu dají rodiče, protože sám ještě chodí do školy. Loví v rybníku za barákem a to pouze po večerech, když není ve škole. Často odchází s prázdnou. Tu a tam chytí malinké rybky, ze kterých má obrovskou radost. V noci sní o tom, že jednou bude Profesionální rybář nebo Velrybář.

Prutař

Sám si koupil prut a chodí lovit. Občas nějakou rybu uloví, ale rybolov bere většinou jako koníček. Přemýšlí, jaké by to bylo být rybářem na plný úvazek, ale mnohdy nemá odhodlání se učit z vlastních chyb. Pokud na sobě pracuje a vytrvá, stane se z něj Bárkař.

Bárkař

Odložil prut, postavil si bárku a vyráží na moře lovit. Rybolov se mu stal povoláním, byť si ještě není jistý, jestli dlouhodobým. Nemá vytříbenou techniku lovu a ani neví, kde se nejvíce ryb pohybuje. Často krouží po vodě z místa na místo a hledá nejvhodnější kotviště. Občas přiveze velký úlovek, občas nic. Z bárkaře se po čase může stát Profesionální rybář.

Profesionální rybář

Přesně ví, jaké ryby chce ulovit, kde je najde a ty mu samy rády skáčou do sítí. S rybami jedná ohleduplně a na rovinu. Perfektně zná svou loď i moře, a proto se téměř vždy vrací s velkým úlovkem. Neustále se vzdělává. Během své kariéry získal mnoho zkušeností, které rád sdílí s ostatními rybáři.

Velrybář

Většinou je to bývalý Profesionální rybářChce však lovit ve větším, a proto se spojil s ostatními. Společně postaví velrybářskou loď a vyjedou na velryby.

Uplakánek

Po několika neúspěšných pokusech ulovit rybu snažení vzdá. Nemá vůli na sobě pracovat. Závidí ostatním rybářům a viní je z toho, že kazí trh a on proto nemůže uspět. Po večerech pláče u maminky v pokoji a lituje se.

Lakýrník

Postaví si malou bárku, kterou zvenku nalakuje tím nejhezčím lakem, ale její vnitřek nechá špinavý a zanedbaný. Na vodě na lak vábí ryby. Jakmile rybu uloví, hodí ji do ošklivého vnitřku lodi. Ryba se cítí napálená a chce zpátky do vody, ale Lakýrník jí v tom brání. Pokud se mezi rybami časem rozkřikne, jakou má Lakýrník loď a dávají si na něj pozor, přetře loď jiným lakem a znovu vyrazí na lov.

Všeználek

Všechno zná, všude byl, 30 velryb ulovil. Akorát je nikdo nikdy neviděl. Pusa mu jede rychleji nežli naviják. Pokud má však ostatním ukázat svůj úlovek nebo se pustit do odborné debaty o technice lovu, tiše zmizí. Jeho mnohdy jediným kamarádem je Lakýrník.

Zbohatlík

Peníze vydělal na něčem jiném, ale rybolov mu připadá jako zajímavá příležitost. Najme tým lidí, který mu postaví nádhernou loď a na ní vyráží na ryby. Neumí však loď řídit ani pracovat se sítí, proto se často vrací s prázdnou. Aby před kamarády vypadal dobře, pořádá na lodi o víkendech párty nebo soutěže Miss. Po čase loď opustí nebo ji prodá jinému Zbohatlíkovi.