Moje knihy roku 2022

Letos se mi i se třemi malými dětmi podařilo opět pořádně číst. Pomáhá mi Kindle čtečka a audioknihy na Audible, které hojně využívám v autě.

Vybrakoval jsem, jako už mnohokrát předtím, knihovničku Roberta Vlacha, a další zdroje a toto je mých TOP 10 knih roku 2022.

1. Teresa Torres: Continuous Discovery Habits

Moje kniha roku 2023 a jako jediná z mého oboru. Skvělá kuchařka, jak neustále poznávat zákazníky vašeho produktu či služby. Už před přečtením knihy jsem takové po svém pojaté kontinuální poznávání zákazníků vlastně dělal, ale až tahle kniha mi do toho vnesla přesný řád a pomohla mi to vyladit. Aktuálně jsem na kontinuální poznávání zákazníků přešil u svých dvou klientů a příští rok v něm plánuji pokračovat.

2. Bill Browder: Red Notice

Kniha, která vám řekne o Rusku více, než byste čekali. Bill Browder je investor, který mezi prvními přišel po revoluci do Ruska, založil úspěšný investiční fond a následně se stal psancem v očích zkorumpovaného ruského režimu. Děsivá výpověď jak odlišné smýšlení a hodnoty mají vlivní rusové včetně Putina. Skvěle napsáno, až detektivní formou - až na to, že je to realita a všechny nástrahy si Bill Browder prožil. A bojuje proti tomuto bezpráví dodnes. 

3. Bill Browder: Freezing Order

Pokračování Red Notice. Veskrze jde "jen" o chronologický záznam událostí navazující na původní knihu, ale i tak jde o další pokračování dramatu, které bere místy dech. 

4. Elie Wiesel: Night

Děsivé svědectví holokaustu vyprávěné 16letým chlapcem. Děti zaživa pálené v ohních, synové zabíjející vlastní otce pro kůrku chleba, transporty kdy přežije 12 lidí ze 100. Absolutní ztráta naděje i výry v Boha. Útlá knížka, kterou bych měl přečíst za odpoledne, ale musel jsem si ji rozložit na daleko více dní. Emotivně nejsilnější kniha tohoto roku.

5. Leonard Mlodinow: The Drunkard's Walk

O tom, jak je pro nás lidi matoucí statistika a pravděpodobnost. Fascinující čtení.

6. Nassim Nicholas Taleb: The Black Swan

O nečekaných zásadních událostech světa, které si musíme vždy nějak racionálně zpětně dovysvětlit, abychom s nimi dokázali žít. Ale také o mnohém dalším. O Maximilistánu a Průměrňákovu. O tom, jak špatní jsme v odhadování budoucnosti. O tom, jak je Taleb nafoukaný, že jsem nebyl schopen dočíst posledních 30 stránek. Tak jako tak, tahle kniha je skvělá v tom, jak moc mi rozbila moje mnohá paradigmata.

7. Maria Konnikova: The Biggest Bluff

The Drunkard's Walk a Black Swan light verze zabalená do pokerového prostředí psaná téměř deníčkovou formou. Hlavní protagonistka, původním vzděláním psycholožka, se během 1 roku rozhodne proniknout do pokerové smetánky. Jelikož jsem v mládí hrával o desetikoruny poker s kamarády, mám rád práci s pravděpodobností a náhodou, tak bylo tohle příjemné odlehčené čtení.

8: Adam Grant: Think Again

Jednou z nejhorších otázek, které můžete položit dítěti je "Kým chceš být, až vyrosteš?". Dítě se vyžblebtne "doktor", zafixuje se do svojí odpovědi a o 20 let později při vizitě již dospělý člověk zjistí, že je k smrti nešťastný. Možná měl svoji kariérní cestu ještě promyslet. Grant píše velmi pěkně o tom, jak je pro nás všechny důležité si zachovat myšlení badatele a experimentátora, a to že se něco nepovede vzít jako učící se lekci v procesu. Skvělá kniha pro znovuobjevování sama sebe.

9. Richard p. Feynman: To snad nemyslíte vážně, pane Feynmane!

Otevírání sejfů americké armády, učení se jazyků vtipnou formou nebo hraní na bongo. Veselé příhody ze života laureáta Nobelovy ceny za fyziku. Jakkoli není tento obor zdaleka můj vysněný, neutuchající touha bádat, kutit a experimentovat, a to mnohdy zcela mimo Feynmenovu expertízu, je nesmírně životodárná. Vtipné, zábavné a lehké čtení, byť s mnoha poučnými pasážemi.

10. Juli Zeh: Ve jménu Metody

Dystopický román o budoucnosti bez nemocí a bolesti. Alespoň zdánlivé. Společenství Metody dohlíží na všechno a všechny a běda, kdo začne samostatně přemýšlet. Taková hodně odlehčená verze 1984 nebo Atlasovy vzpoury, byť těmto dvoum veledílům se nepřibližuje - místoy je až příliš plochá a ne úplně k uvěření. Přesto pobízí k zamyšlení, což je to hlavní, co já v knihách hledám.