Moje knihy roku 2023

Letos jsem četl o něco méně než v předchozím roce, ale o to více jsem si vybíral. Vícekrát jsem cíleně sáhl po knihách, které byly úplně mimo moji bublinu nebo se mi do nich nechtělo. Často se potvrdily moje obavy a mnoho z nich jsem nedočetl a odložil.

Občas jsem ale nalezl překvapení.

1. Angelo E. Volandes: The Conversation

Kniha o lékařské péči a nepéči na sklonku života. Budou vaši blízcí vědět, jak chcete umírat ve chvíli, kdy už na tom budete tak, že s nimi nebudete moc komunikovat? Víte to vy o nich? Já ne, ale díky téhle knize se to změnilo.

Pro mě zcela zásadní kniha o tématu, které mi není vůbec příjemné. Průměrně napsané, ale absolutně hodnotné.

Ke knize jsem se dostal skrze pracovní spolupráci pro Cesta domů.

2. Graham Lawton: This Book Could Save Your Life

Hloupý (?) název, skvělá kniha.

Z důvěryhodných vědeckých studií sestavená kuchařka na kvalitnější život. Jídlo, pohyb, spánek, stres a mnoho dalšího. Rozhodně to není žádný self-help škvár, ale rigorózně poskládaná kniha.

Hlavní sdělení: Hýbejte se!

3. Mike Monteiro: Ruined by Design

Etika pro designéry. Tvrdě upřímné, jako sám autor.

Kritické především k velkým hráčům Silicon Valley. Místy depresivní, ale ve výsledku ukazuje i cestu jak z toho ven.

Až vám příště klient řekne, co všechno chce sbírat za data o uživatelích, vy se ho nejdříve musíte zeptat, proč to všechno potřebuje? Když vám řekne nějaký bullšit, uděláte nejlépe, pokud si začnete hledat nového klienta.

Já sám mám na webu svůj etický kodex vystavený už mnoho let, ale tahle kniha jde daleko hlouběji.

4. Matt Ridley: Rational Optimist

Nebuďme pesimisté v budoucnost světa a lidského pokolení. Ridley prochází historií a ukazuje, jak si lidé mimo jiné díky volnému trhu, směně, otevřenosti a dnešním světě i komerci, vždy dokázali poradit s novými nečekanými výzvami, které se na světě objevily (aktuálně zmiňuje svůj pohled na globálním oteplování).

Ze stejného ranku jako Factfulness, byť o něco rozvleklejší.

5. Nassim Nicholas Taleb: Fooled by Randomness

Taleb krutý, ale svůj. Pro mě ne tak zábavné čtení jako Black Swan, ale některými poznatky se Taleb trefil do černého a rozbil mi paradigma. Proto je Taleb možná ne všemi oblíbený, ale pro mě osobně přesto velice hodnotný.

6. Phil Knight: Shoe Dog

Příběh o prvních 20 letech vzniku Nike.

Příběh o píli a také pořádném štěstí, aneb mnohokrát stačilo málo a celá firma šla do kopru. Phil Knight byl průkopníkem start-upů v době a v segmentu, kdy o tom ostatní ani neuvažovali. Velmi čtivé.

Jeden citát za všechny: "Don't tell people how to do things, tell them what to do and let them surprise you with their results."

7. John C. Bogle: The Little Book of Common Sense Investing

Aneb proč dává smysl investovat do akciových indexů. Mnoho přesvědčivých argumentů a jedna zásadní věc, proč je to tak obtížné dlouhodobě dodržovat - je to ukrutná nuda.

Chcete peníze rychle, nebo dokážete počkat?

8: Mike Isaac: Super Pumped

Vzestup a pád Uberu, respektive jeho zakladatele Travise Kalanicka. Pěkný vhled do startupového světa superrychle rostoucí společnosti, která neměla problém se pohybovat za hranou zákona v mnoha ohledech. Růst je to hlavní, pak se řeší pravidla. Četl jsem jedním dechem.

9. Curtis "50 Cent" Jackson: Hustle Harder, Hustle Smarter

Vychloubačné. Jiné. Zcela mimo moji bublinu.

Proto jsem po tomto díle sáhnul. Bál jsem se afro-amerického akcentu (poslouchal jsem skrze Audible), ale docela rychle jsem si na něj zvyknul. Přijde mi, že 50 cent trpí silným survival biasem aneb hláška “I have been shot 9 times” zazní v knize snad tucetkrát.

I přesto nesmírně zajímavý vhled do myšlení člověka z oboru, který je mi na hony vzdálený.

10. McConaughey Matthew: Greenlights

Skvěle namluvené přímo McConaugheyem, jen díky tomu se to vešlo do mých top 10.

Je fascinující, jak vás herec-profík dokáže svým umem vtáhnou do děje a pozdvihnout jinak čistě průměrnou knihu.

Pár zajímavých příhod, vtipných historek a asi nejzajímavější sdělení je “Udělej si život podle sebe a pak ho tak žij”.